Menü Bezárás

Online tér/erő – avagy ismerjük-e Stampay Jánost?

A jezsuita generálisunk, P. Arturo Sosa SJ legújabban határozottabban felhívja rendtársai figyelmét, hogy erőteljesebben legyünk jelen az online térben (is) – lásd. De Statu Societatis Jesu 2023 (III. fejezet, 6. pont). Ami pedig a hivatásunkat illeti, egy kis videorészletben ezt hallhatjuk (első kézből – https://www.youtube.com/watch?v=ykQ_jHjTkH8).

A magyar rendtartomány XX., múlt századi virágkorában, ha lehet így mondani, Kerkaiék, a Kalot, a Kalász, a Népfőiskolák valóban mélyreható népművelést végeztek. Őket követték, ha nem is azonos gyökerekkel, a „Szabadegyetemek”, majd az online Nyitott Akadémiák. A covid-időszak szinte megpecsételte ezek sorsát – ma már szinte mindenki online művelődik. Manapság, ha erről nem is nagyon hallani, az lett az igazi tudomány, ami online még nem található, vagy már nem (mert eltávolították ismeretlen okokból (?). Na de maradjunk a valós jelenben:

Köbölkút község büszkesége, Stampay János kép pápa által is kitüntetett pedagógus volt. Róla nevezték el az alapiskolát, a főutcát és legújabban a falu népkönyvtárát is. Kántortanító, majd iskolaigazgató volt hosszú éveken át – és még sok szépet lehetne róla írni, mesélne, de… nem igazán érdekli a népet.

Tavaly az Életünkben is megemlékeztünk róla:

A közöny és közömbösség nagyon elhatalmaskodott faluhelyen, és ezt nemcsak én, a pap, de a helyi kultúrfelelős, a sport és szabadidőfoglalkozás képviselői is igazolhatják. Mivel évente van/kell lennie Stampay-hétnek, megemlékezésnek, hát idén vettem a fáradságot és összeállítottam egy kérdőívet. Sőt úgy készült el, hogy mindenki azonnal megkapja a kiértékelést is, anélkül, hogy bárki megtudná, ki milyen eredményt ért el. Akitől csak kérdeztem, tanároktól, mind azt mondta, atya, ne tudja meg – szinte alig értem el pár pontot. Sajnos ezt a tanári kar is beismerte. Most itt közöljük a NEHÉZ kérdéseket, döntse el az Életünk olvasója: valóban olyan nagy offline tudás kell hozzá? Itt ez a kis teszt, amiből megtudhatjuk, mit nem tudunk – még: https://forms.office.com/r/DJZFbXjMzK?origin=lprLink

Okulva az esetből, összeállítottam a Mikulásra, sőt karácsonyra is kis online jelenlétet, kérdőíveket…

Puss Sándor SJ, Köbölkút lelkipásztora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük